Back to Top
MR LINAC: Tratament combinat de radioterapie și RMN

MR Linac  este un accelerator liniar hibrid combinat cu un scanner de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). RMN poate oferi un contrast optim al țesuturilor moi, pe când MR Linac  0.35-T poate fi folosit la ghidarea imaginii în diferite zone ale corpului, oferind imagini de calitate pentru diagnostic în timpul administrării tratamentului. 

Printre beneficiile sistemului MR Linac, diferite de tehnologiile existente, este creșterea dozei la tumoră, mărind rata locală de control și având rate de toxicitate egale sau mai scăzute. O altă abordare este menținerea dozei convenționale și scăderea riscului de toxicitate prin reducerea marjelor de nesiguranță și mișcarea tumorală. Această imagistică funcțională poate permite adaptarea stimulării focale și atingerea dozei dorite bazată pe răspuns.

În acest articol, vom oferi o prezentare generală a tratamentului MR Linac, o invenție revoluționară în domeniul radioterapiei și oncologiei.

 

TRATAMENTUL MR LINAC

Deși eficace, radioterapia pentru cancerul de sân, radioterapia pentru cancerul de prostată sau radioterapia în cancerul pulmonar, aceasta nu oferă întotdeauna un contrast optim al țesuturilor moi. Se pot întâmpina dificultăți în imagistica tumorilor cu multă mișcare. Prin urmare, în ultimii ani s-au făcut eforturi pentru a se investiga potențialul RMN ca îndrumător pentru chimioterapie și radioterapie.

CANDIDAȚII PENTRU MR Linac

MR Linac poate contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea calității utilizărilor regulate, cum ar fi cancerul de prostată, cancerul pancreatic și a cancerului  pulmonar. Se preconizează o mare descoperire pentru acele tumori pe care medicii oncologi nu le pot vizualiza suficient de bine prin conul de fascicul (CBCT), cum ar fi tumori ale esofagului, pancreasului, rinichilor, rectului și ganglionilor limfatici, precum și metastazele.

PREGĂTIRI PENTRU MR Linac

Din perspectiva pacientului, experiența de tratament este similară cu tratamentul standard cu radiații, efectuat cu un accelerator liniar. Diferența dintre tratamentele standard actuale și sistemul MR Linac este imagistica de țesuturi moi. Prin urmare, nu necesită alte pregătiri  decât clasica aparatură pentru radioterapie.

EFECTE SECUNDARE ALE SISTEMULUI MR Linac

Terapia cu radiații presupune furnizarea de fasciculi de raze X de o intensitate crescută pe tumori, astfel încât să omoare celulele canceroase. Din nefericire, atunci când se tratează tumorile, țesuturile sănătoase din apropiere vor primi, în mod inevitabil, o parte din radiații și acest lucru declanșează efectele secundare. Aceste efecte secundare ale radioterapiei pot varia de la modificări minore, schimbări temporare care dispar complet, până la severe, care pun viața în pericol. Acestea pot afecta permanent calitatea vieții pacientului.

MR Linac permite vizualizarea țesuturilor moi în timpul furnizării efective a radiațiilor pentru o mai bună reperare. Acest lucru creează optimizarea on-line pentru furnizarea exactă a radiațiilor. O mai bună vizualizare a țintelor tumorale face posibilă adaptarea dozei  la anatomia internă a corpului, în timp ce țesuturile normale sunt evitate. Astfel, reduce efectele secundare ale radioterapiei administrate.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ MR Linac

Tratamentul actual prin radioterapie este sub nivelul optim în esofag, pancreas, rinichi, rect, ganglioni limfatici etc. Aceste zone din organism nu sunt ușor de pătruns prin punctele de reper, iar medicii oncologi nu le pot vizualiza în măsură satisfăcătoare pe tomografiile cu fascicul conic.

MR Linac  vine din dorința de a avea un sistem care poate depista și vizualiza orice schimbare care are loc în corpul pacientului. Astfel, specialistul poate lovi direct tumora, minimizând totodată presiunea asupra structurilor din vecinătate.

FAQ

SUNT ELIGIBIL PENTRU MR LINAC?

MR Linac poate contribui la îmbunătățirea calității administrărilor obișnuite, cum ar fi cancerul de prostată, cancerul  pancreatic  și a cancerului  pulmonar. Este un mare progres pentru acele tumori care nu pot fi vizualizate cu acuratețe prin tomografia cu fascicul conic (CBCT), cum ar fi tumori la esofag, pancreas, rinichi, rect și ganglioni limfatici, precum și metastazele.

Studiile clinice intervenționale sunt în curs de îmbunătățire a terapiei cu MR Linac. Pe măsură ce utilizarea acestei noi tehnologii se răspândește, costul MR Linac va deveni mai accesibil și va ajunge la mai mulți pacienți.

Cum se administrează tratamentul  MR Linac?

Cancerul la ficat, pancreas, plămâni este adesea dificil de vizualizat din cauza mișcărilor continue de la respirație sau înghițire. Iar acest lucru poate provoca mai multe riscuri în radioterapie. Cea mai mare realizare în dezvoltarea sistemului Linac RMN ghidat  a fost gestionarea interacțiunii dintre RMN și generatorul de radiații. Această tehnologie nouă permite captarea tumorilor chiar și în mișcare.

Tratementul MR Linac poate fi aplicat pe taote tipurile de tumori?

MR Linac oferă o vizualizare în timp real a corpului pacientului în momentul fiecărui tratament, profitând de rezistența RMN în imagistica țesuturilor moi. Imagistica pe loc în timpul tratamentului permite ajustarea tratamentelor cu radiații vizate. Minimizează astfel posibilitatea de a distruge organele sănătoase situate în apropierea oricărui tip de tumoare.

FLYMEDI HELPS YOU

Take The First Step Get Started!

Our team will dedicate their effort and time to help you choose the clinic best for you. Our goal is not just to find ‘a doctor’ for you, but to find ‘the right doctor’.

GET A FREE QUOTE
Discover MRI Scan Clinics